byYlva textildesign

By Ylva – av Ylva, hos Ylva

Välkommen till By Ylva, varumärket för min egen kollektion. By Ylva - en ny gren av mitt redan väletablerade företag YK Form, vilket jag drivit de senaste tjugo åren.

Kollektion.

By Ylvas kollektion består av två olika produktgrupper. Allt med min design när det gäller mönster, material och vävteknik.

Den första inkluderar jaquardvävda textilier i bomull och linne och innehåller dukar, handdukar, plädar, löpare mm. Alla produkter håller en hög kvalitet och vävs på det trehundra år gamla och anrika väveriet Ekelunds, som jag samarbetar med sedan 1990.

Den andra gruppen innehåller plastmattor som jag låter väva på Björnols väveri i Falköping. Prick, rand, ros eller fisk kan förändra och förstärka ett rums karaktär.

By Ylvas kollektion premiärvisades med stor invigning den 4 juni 2008 i den egna butiken belägen i Spikens fiskeläge, nära Läckö Slott.

Förutom min egen lilla butik finns det en webbutik som säljer kollektionen.

Successivt blir det allt fler återförsäljare som tar upp mitt sortiment i sina butiker.

Jag har valt att producera samtliga textilier i Sverige av flera skäl:

  • Miljöfokus med avseende på kortare transporter
  • Uppsikt över produktion, material och arbetsvillkor
  • Näravstånd underlättar och ger kortare leveranstider
  • Bevara och utveckla kompetensen på hemmaplan

Att ha kompetens inom närområdet ger frihet, flexibilitet, självständighet, arbete, stolthet och nya möjligheter. Jag tycker att vi alltför lätt släpper ifrån oss vår kunskap. När vi sedan upptäcker detta och behöver den igen är allt borta. Produktion håller kunskapen levande.

Historik

Som designer och grundare av by Ylva, har jag en flerfaldigt prisbelönad karriär efter att ha arbetat många år i branschen.

Jag startade min yrkesbana 1976 som lärare för formgivarstudenter, med inriktning mot vävning på Textilhögskolan/Textilinstitutet, under 13-14 år.

Under 1980-talet fördjupade jag mig framförallt i ripstekniken och utvecklade den. Under 1990-talet fick jag uppdraget att återerövra kunskap samt inspirera till utveckling av vävning med halm i ett hemslöjdsprojekt. Både rips-och halmutvecklingen har förärat mig Utmärkt Svensk Forms priser 1987, 1989, 1993 och 1996 för mitt innovativa arbete inom dessa områden.

Genom åren har jag givit ut tre vävböcker; Rips (1987), Linnevävar (1989) och Väv i halm (1999). Jag har sedan dess rest runt och gjort utställningar och haft kurser inom dessa specialiseringar för att sprida kunskapen i Sverige och i de övriga nordiska länderna.

 

© Ylva Kongbäck. ylva@byylva.se. www.byylva.se.